12 Ekim 2010 Salı

Haziran 2009 Lot bölgesi - Fransa




12 Haziran, bugün 1. evlilik yıl dönümümüz ve 3 günlüğüne kısa bir tatile çıkıyoruz. Yaklaşık olarak Toulouse'un 100km kuzeyine gidicez. Aslında buraya gidişimiz enterasan olaylar sonucunda gelişti. Toulouse'a gelmeden önce ki yaz National Geograghic dergisi traveler özel sayı adında bir dergi yayımlamıştı. Derginin içerisinde “ en mükemmel Fransız köyünü ararken” adlı Rapheal Kadushin'e ait bir yazı yer almaktaydı. Kuzenimde bunu okuyunca orada bu bölge ile ilgili güzel şeyler yazıldığını görmüş ve dergiyi bana verdi ve mutlaka gidip ziyaret etmemizi söyledi.St. cirq lapopie adlı küçük şirin kasaba ilk durağımız oldu. Bu kasabanın ne kadarda şirin bir yer olduğunu daha kasabaya yaklaşırken hissetmiştik. Uçurumlarla içli dışlı bir yolu, rengarenk sardunyaların süslediği evleri ve köprüleri....






Merkez oldukça küçük ve bir çok turist kafilesi gelmişti. Turizm ofisini bulup yetkiliden etraf ve kalacak yer hakkında bildi aldıktan sonra bu geceyi burada bir yerde geçirmeye karar verdik. Burada gezmemiz gereken 2 önemli mağara varmış. İlk ziyaretimiz M.Ö 25.000 yılına ait olan ve içerisinde ilk insanların yaşamına dair bulguların bulunduğu duvarlarında at, mamut,bizon ve geyik çizimlerinin yer aldığı Pech Merle mağarası. Mağaranın içerisinde ki sıcaklık 12,5 derece bu yüzden üzerin,ze kalın birşeyler almanız tavsiye olunur. Zaten girişte rehber sizi bu konuda uyarıyor. Gezintinizi rehber eşliğinde gerçekleştiriyorsunuz. Gişeden giriş ücretini ödedikten sonra (biz kişi başı 8 euro ödedik) duvarlarında mağara ve insanlığın oluşum evrelerini gösteren resimlerle dolu olan küçük bir oda içerisinde rehber sizie mağara hakkında ön bilgi veriyor. Daha sonra grup halinde önce dar ve dik merdivenlerden inerek esas girişe ulaşıyorsunuz. Mağara içerisinde bir çok sarkıt var ve bunlardan akan sular sebebiyle oldukça ıslak ve nemli bir atmosfere sahip. Mağarada etkilenmemek imkansız, nasıl olur da bu kadar zaman bu kadar korunaklı bir şekilde kaldığına hayret etmeden kalamıyor insan ve duvarlarda ki resimler hakikaten çok muntazam. Fakat mağara içerisinde fotoğraf çekmek yasaktı.(http://www.pechmerle.com)

Yukarıda ki resimde gördüğünüz inci tanesini anımsatan şeyler bir inci kadar pürüzsüz ve parlak zaten isimleride "mağara incileri" yağmur sularının tavandan yere damlaması esnasında yüzeyin yumuşak yapısına değen su tanecikleri bu inci tanesine benzeyen taşlara dönüşüyorlar. Bu bilgi reberin bize anlattığı... Emin ki bilimsel çok daha ayrıntılı bir açıklamaı vardır.

Bu resim Yaklaşık olarak M.Ö. 20000 yılına ait bir at ve bizon resmi. Bu resimleri kartpostal olarak mağarının dışarısından aldım. Fotoğraf çekmek yasak olduğu için bunlar hatıra olarak kaldı.

O gece mağaraların bize verdiği heyecanla st.cirq lopopie'ye geri döndük ve öğlen gözümüze kestirip beğendimiz kampingte ( camping de la plage) kendimize yer bulup yerleştik.

Bu çadırla yaptığımız ilk seyahatimizdi ve bundan sonra ki seyahatlarimizi böyle yapmaya karar verdik. Hem ekonomik oluyor hemde istediğimiz her yerde konaklama imkanı bulabiliyoruz. Toulouse'da yaşamaya başladıktan ve böyle ara ara küçük geziler esnasında gördük ki buralarda kamp ve kampçılık, karavanla ve çadırla seyahat oldukça ilerlemiş durumda, kampingler o kadar konforlu,temiz ve rahatlar ki kendinizi otelde kalıyor gibi hissedebiliyorsunuz.


Evlilik yıldönümüz içinde kamping 'in restaurantında çok keyifli bir akşam yemeği yedik. Ertesi sabah kahvaltımızı kampingin hemen yanından geçen Lot nehri kıyısında yaptık ve yola çıkmak için hazırlandık. Şimdi ilk durağımız Gouffre de Padirac....

Bu mağaranın girişi çok enterasan, önce merdivenlerle aşağıya doğru bir yol iniyorsunuz. Yolun sonunda mağaranın kapısına ulaşabiliyorsunuz. Aşağıdaki resim belki biraz daha açıklayıcı olabilir. Gökyüzüne doğru uzanan deliğin çapı 33 metre, ben resmi çekmek için 75 metre aşağıdayım, mağaranın girişide burada,yer altında bulunan nehrin uzunluğu 103 metre, 500 metre lik bir yolu da yürüyerek ziyaret ediyorsunuz. Parkurun toplam uzuluğu 2000metre....

Mağarada toplam gezi süresi 1saat 30 dakika, bu mağarada hava sıcaklığı diğerinde olduğu gibi 12,5 derece, giriş ücreti için kişi başı 9.20 euro ödedik. Mağara 3 nisan-7 kasım tarihleri arasında açık.

Rehber eşliğinde dar yollardan ve geçitlerden geçtikten sonra sizi kayıklar ve yeni rehberler hazır olarak bekliyor. Bu kayıklara 8 kişilik gruplar halinde bindikten sonra rehber sizi kürek çekerek mağaranın derinliklerine doğru bir yolculuğa çıkarıyor. Bu mağara da resim çekmek yasak fakat mağaranın belli bir kısmında bir fotoğraf makinası siz yaklaşınca otomatik olarak resminizi çekiyor ve gezinti sonrası isterseniz bu resmi satın alabiliyorsunuz.Yukarıda ki resim de böyle bir andan...Bu mağarada ilk insanlara ait bulgular yoktu fakat bu mağaranın oluşum şekli ve tarzı bizi çok etkiledi. Galiba dünyada böyle 2-3 mağara bulunmaktaymış....(http://www.gouffre-de-padirac.com)



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder